Instructiuni de montaj
Inapoi
3 Exploatarea parchetului masiv si stratificat

Parchetul masiv – bucăți (lamele) din lemn, diferite ca dimensiuni, care se îmbină între ele cu sistem nut-feder (lambă și uluc).

Parchetul stratificat – bucăți (lamele) din lemn, diferite ca dimensiuni, formate din straturi succesive de lemn din diferite specii, lipite între ele prin presare și care se îmbină între ele cu sistem nut-feder sau click.

Se recomandă ca la fiecare din aceste două tipuri de parchet, motajul să se facă prin lipirea de stratul suport, cu adezivi destinați special acestui procedeu.

La montajul parchetului din lemn, se vor avea în vedere toate specificațiile tehnice – umiditate în stratul suport, planeitate, consistența stratului suport umiditatea și temperatura aerului, umiditatea optimă a materialului (parchet).

De regulă, parchetul se finisează cu lac sau ulei.

Aceste două finisaje se fac cu produse speciale, în funcție de destinația ulterioară a pardoselii. Lacuri sau uleiuri cu grad de trafic de la casnic și până la trafic intens sau extrem.

În funcție de trafic și de felul exploatării pe parcurs a parchetului, pot interveni modificări pe suprafața finisată, ca: fisuri în stratul final de lac, exfoliere a lacului, zgârieturi, pete sau chiar îndepărtarea completă a finisajului pe suprafețele mai intens circulate.

Aceste modificări inestetice survenite pe suprafața parchetului, se pot recondiționa ori prin efectuarea unei împrospătări a stratului finisat dacă nu sunt probleme majore (zgârieturi fine), ori prin șlefuirea completă sau parțială a finisajului și aplicarea unui nou strat de finisaj.

În cazul recondiționării unui parchet finisat cu lac, se recomandă șlefuirea și apoi lăcuirea întregii suprafețe. În cazul în care se face această operațiune doar parțial, se vor vedea diferențe între zonele recondiționate și lăcuite proaspăt și zonele cu finisaj mai vechi.

La recondiționarea parchetului cu finisaj în ulei, de regulă, se poate face o împrospătare cu produse speciale sau chiar o nouă uleiere, fară să se vadă o mare diferență între cele două finisaje, cel vechi și cel proaspăt. Este foarte important ca parchetul, după ce este instalat, să se întrețină în mod corespunzător, cu produse special destinate curățării și protecției lui. În general, parchetul trebuie ferit pe cât se poate, de contactul prelungit cu apa.

Pentru mai multe detalii, Consultant Tehnic, SC MAGTOMVIC SRL,
Mureșan Marius – 0722.380.175