Inapoi
4
Reguli exploatare corecta a parchetului dupa montaj
La montajul parchetului masiv sau stratificat din lemn, se va acorda atenție deosebită condițiilor climatice din încăperi.
Temperatura aerului, nu sub 18 gr.C .
Temperatura stratului suport (șapei), nu sub 18 gr. C.
Umiditatea aerului va fi cuprinsă între 45% și max. 65%.
Umiditatea reziduală din stratul suport (șapă) pe bază de ciment, fără încălzire încorporată, nu va depăși valoarea de 2% CM.
Umiditatea reziduală din stratul suport (șapă) pe bază de ciment, cu încălzire încorporată, nu va depăși valoarea de 1,8% CM.
Umiditatea reziduală din stratul suport (șapă) pe bază de Sulfat de Calciu, fără încălzire încorporată, nu va depăși valoarea de 0,5% CM.
Umiditatea reziduală din stratul suport (șapă) pe bază de Sulfat de Calciu, cu încălzire încorporată, nu va depăși valoarea de 0,3% CM.
Se va verifica stratul suport (șapă), să nu prezinte fisuri, resturi de adeziv sau grăsimi și să fie plană și suficient de stabilă, din punct de vedere al rezistenței la compresie. Minim 27 N/mm2.
Parchetul din lemn se va monta cu valoarea umidității cuprinsă între 8,5 – 10%. Între valoarea minimă și maximă, nu vor fi mai mult de 2 unități.
Parchetul din lemn, înainte de montaj, se va lăsa la aclimatizat, cel puțin 10-15 zile, în încăperea unde se preconizează a fi montat.
Din cauza diferențelor de temperatură și umiditate între vară și iarnă, parchetul suferă modificări, deci se contractă și se dilată mai mult sau mai puțin, în funcție de diferențele climatice din încăperea unde este montat.
Pe timpul verii, umiditatea din aer crește și poate ajunge la valori de 80% sau chiar 90%. În aceste condiții, parchetul din lemn absoarbe umiditate și își mărește volumul, dilatându-se.
Pe timpul iernii, umiditatea din aer scade, din cauza încălzirii artificiale, ajungând la valori de 25% - 35%, parchetul aclimatizându-se, pierde umiditate, deci se contractă.
În urma acestor fenomene, există riscul formării de rosturi fine între lamelele de parchet.
Cu cât aceste diferențe de valori între iarnă și vara sunt mai scăzute, cu atât este mai mic riscul formării de fisuri (rosturi)
La fel și dacă la montaj, lamelele de parchet au umiditate relativ uniformă, riscul formării rosturilor inestetice este mult mai scăzut.
Concluzii: se va acordă atenție deosebită înainte de montajul parchetului, la umiditatea cu care este livrat, la temperatura aerului și stratului suport și la umiditatea startului suport.
În cazul în care parchetul din lemn, din diferite cauze, absoarbe umiditate în exces, își poate mări volumul atât de mult, încât se poate dezlipi și ridica de pe suport.
În funcție de cât de afectat este parchetul, se impune îndepărtarea completă și montajul unui alt parchet, sau se poate lăsa la aclimatizare (uscare), în condiții ideale, până revine la valorile inițiale, după care se poate recondiționa.
Dacă în urma modificărilor de dimensiune ale lamelelor parchetului din cauza umidității (dilatare) se dorește recondiționarea, iar valorile de umiditate nu sunt cele ideale, deci prea mari (12% și mai mari), există riscul ca pe timpul iernii să apară rosturi inestetice între lamelele de parchet, din cauza uscării acestora.
Pe timpul verii, în funcție de lățimea acestora, rosturile pot să dispară, din cauza dilatării lamelelor.
Consultant Tehnic, SC MAGTOMVIC SRL, Muresan Marius – 0722.380.175